waarom zijn cobots veilig

Wat maakt een cobot veilig?

In de afgelopen jaren is de vraag naar cobots enorm gestegen en dit blijft doorgroeien. Een grote reden hiervoor is de veiligheid. Maar wat maakt een cobot nou zou veilig, in tegenstelling tot de grote snelle industriële robots? Cobots zijn ontworpen om samen te werken met mensen en zo de efficiëntie van processen te verhogen. In deze blog lees je de belangrijkste elementen.

Lagere payload

Om de cobot veilig te houden hebben ze doorgaans een lagere kracht/ payload en bewegen ze langzamer dan industriële robots. Zo kan je met de cobot op dit moment tot 30 kg tillen met een cobot. Dit maakt de kans dat ze ernstig letsel zullen veroorzaken minimaal. Er zit natuurlijk een groot verschil of er een voorwerp van 30 kg of 200 kg tegen de werknemer aankomt.

Veiligheidssensoren

Cobots zijn uitgerust met diverse sensoren om werknemers in hun omgeving te detecteren. Als de cobot wordt onderbroken door bijvoorbeeld aanraking in zijn werkzaamheden, zal die in een veiligheidsstand schieten. Traditionele robots zouden gewoon doorgaan en hierdoor de werknemer vaak ernstig verwonden.

Ook wordt er bij een cobotopstelling vaak extra gebruik gemaakt van zogenaamde safety scanners. Deze scanners detecteren als er iets of iemand in de buurt komt, waarop de cobot dan trager zal gaan bewegen of zelfs zal stoppen. Verlaat de persoon in veld dan zal te cobot weer doorgaan met zijn taak.

Veiligheidsnormen

Zoals je waarschijnlijk al verwacht moeten cobots voldoen aan strikte veiligheidsnormen, zoals ISO 10218-1 en ISO 13849-1. Deze normen zorgen ervoor dat cobots veilig zijn voor menselijk gebruik en dat ze voldoen aan internationale veiligheidsnormen.

Een CE-, NEN- en TÜV certificaat zijn ook verplichte conformiteitsverklaringen die worden afgegeven voor alle machines, waaronder ook cobots. Deze certificaten geven aan dat de cobotopstelling voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Samen zorgen deze veiligheidsmaatregelen ervoor dat cobots veilig kunnen samenwerken met het personeel. Dit maakt cobots zeer geschikt voor diverse toepassingen zoals, palletiseren, pick & place, dozen opzetten en het verpakken van producten.