Home » Robotisering – Productieproces-robotica – Olmia Robotics

Robotisering

Varieert je output per dag en behaal je niet altijd je productiedoelen? Dan is het robotiseren van processen binnen je bedrijf dé oplossing. Op deze pagina vertellen we je meer over automatisering en robotisering.

De voordelen van robotisering op een rij:

  • Goedkoper produceren;
  • Sneller produceren;
  • Constanter produceren;
  • Meer controle over je productieproces;
  • Gezonder voor je werknemers.

Wat is robotisering?

Robotisering is het proces van het automatiseren van taken, processen of activiteiten met behulp van robots of cobots. Cobots zijn machines die zijn geprogrammeerd om bepaalde taken uit te voeren, zoals het assembleren, verplaatsen of inspecteren van objecten in een productie- of fabrieksomgeving. Robotisering heeft het doel de menselijke arbeid aan te vullen, vooral in situaties waarin taken repetitief (herhalend), gevaarlijk of tijdrovend zijn. Robotisering verhoogt de efficiëntie, verbetert de nauwkeurigheid en vergroot de productiviteit van je bedrijf.

Er zijn verschillende soorten robotisering, waaronder:

  • Industriële robotisering: die omvat het gebruik van robots en cobots in de productie-industrie;
  • Service robotisering: hierbij worden robots ingezet in dienstverlenende sectoren, zoals de gezondheidszorg, horeca en detailhandel;
  • Autonome robotisering: die verwijst naar robots die in staat zijn om onafhankelijk beslissingen te nemen en taken uit te voeren zonder menselijke tussenkomst. Dit type robotisering komt vaak voor in autonome voertuigen en drones;
  • Software-robotisering: hierbij gaat het om het automatiseren van digitale taken met behulp van softwarebots.

Onze cobots zijn geschikt voor industriële robotisering.

 

Casestudies

Robotisering in de toekomst

Meer dan ooit moeten bedrijven zich aanpassen en constant innoveren om te blijven groeien. Ze vertrouwen op technologie om nieuwe wegen in te slaan, met kant-en-klare oplossingen als de kern. Veel mensen denken dat robotisering in de toekomst zal leiden tot minder werkgelegenheid, maar dit is allesbehalve waar. Automatisering en robotisering kunnen juist op verschillende manieren leiden tot meer banen, zoals het onderhouden en repareren van cobots, het ontwikkelen en programmeren van cobots en in de data-analyse en interpretatie. Ook geeft het bedrijven meer kans om tijd te steken in creatieve en interactieve (klantenservice) banen.

Heeft robotisering ook nadelen?

Denk je aan automatisering en robotisering, dan komen er misschien een hoop nadelen bij je op. Zo denken veel mensen dat robotisering werkloosheid veroorzaakt, dat cobots heel complex zijn om te implementeren en dat de kosten van het aanschaffen van een cobot heel hoog zijn. Aan al deze nadelen hangen echter ook voordelen. Het toepassen van cobots op de werkvloer geeft werknemers meer kans om door te groeien naar creatieve rollen en creëert meer werktevredenheid, omdat cobots het saaie repetitieve werk overnemen. Dit is ook nog eens beter voor de gezondheid van je werknemers: zij hoeven niet meer constant dezelfde handelingen te verrichten en ook de tijd van zwaar tillen is voorbij. Verder zijn cobots heel makkelijk in gebruik. Het implementeren van een cobot in je bedrijf is dus helemaal niet moeilijk. En de aanvankelijke kosten? Die kun je terugverdienen.

Wil jij je terugverdientijd berekenen?

Het mooie van een cobot is dat je je investering kunt terugverdienen! Maar hoe snel gaat dat? Het verschilt per bedrijf. Sommige bedrijven kunnen hun cobot al in een half jaar terugverdienen. Laat jouw ROI (Return on Investment) vandaag nog vrijblijvend door ons berekenen.