Referenties Olmia Robotics

 

Referenties

                          

 

Donk Industries - machinebelading

logoi Donk IndustriesIedereen is bezig om toe te werken naar industrie 4.0. Ook Aluminium Donk wil hierin niet achter blijven. Daarnaast is het vinden van gekwalificeerd technisch personeel vaak een probleem. ...

logoi Donk IndustriesIedereen is bezig om toe te werken naar industrie 4.0. Ook Aluminium Donk wil hierin niet achter blijven. Daarnaast is het vinden van gekwalificeerd technisch personeel vaak een probleem.

Daarom zocht Donk naar methodes om de huidige productie te gaan optimaliseren en daar waar mogelijk, te automatiseren/robotiseren. Met behulp van bewezen methodes zoals Lean manufacturing, kunnen productiefacetten worden geïdentificeerd die een groot rendement opleveren bij automatiseren.

Cobot ideale oplossing


De huidige robots die bij Aluminium Donk draaien zijn groot, zwaar en moeilijk te programmeren. Uitbreiding van dit robotpark is niet wenselijk, alleen al om de hoeveelheid ruimte die deze robots innemen.
Om die reden is er gekeken naar andere mogelijkheden en een cobot bleek de ideale oplossing. Omdat er geen ervaring is binnen Aluminium Donk met cobots, is er gezocht naar een partner die alle facetten voor een goede implementatie beheert. Olmia Robotics voldoet aan deze eis.

Communicatie tussen CNC-machine en cobot

Ons eerste cobotproject betrof een laad- en lossysteem voor een CNC-freesmachine. Deze machine is een ouder type en niet voorbereid op gebruik van een robot/cobot. Omdat op deze machine een groot deel van het jaar hetzelfde product draait, was dit de meest geschikte kandidaat om ons automatisering project te starten. Het repeterende werk van beladen van de machine komt nu voor de operator te vervallen. Deze operator kan nu worden ingezet voor onder andere controlewerk en productieoptimalisatie, wat een verbetering van onze algehele kwaliteit ten goede komt.
Het meeste werk in de implementatie fase was een goede communicatiekoppeling te krijgen tussen CNC-machine en de cobot. 

Hierbij is er intensief samengewerkt tussen Olmia Robotics en onze machineleverancier om dit voor elkaar te krijgen. Door deze samenwerking lukte het om de juiste signalen af te tappen om machine en cobot met elkaar te laten communiceren. De verschillende mogelijkheden van de Olmia Robotics cobot om met andere applicaties te communiceren was hierin een groot voordeel. We waren niet afhankelijk welke signalen de cobot nodig heeft, maar konden de signalen gebruiken die de CNC-machine kan afgeven en ontvangen.

Cobot eenvoudig te programmeren

Het programmeren van de cobot is eenvoudig en een training van een dag was voldoende om zelfstandig een cobot te kunnen programmeren. Om er voor te zorgen dat Aluminium Donk direct kon gaan produceren met behulp van de cobot, heeft Olmia Robotics de cobot geheel werkend, inclusief werkend programma,  opgeleverd.

productieverhoging


Omdat we een volledig werkend systeem opgeleverd kregen, konden we ons concentreren op productieoptimalisatie. Ook hier konden we altijd terugvallen op Olmia Robotics als we er zelf niet helemaal uitkwamen. Het resultaat is een optimaal werkend systeem dat constante kwaliteit en kwantiteit levert. 

We zijn al enthousiast aan het denken over ons volgende cobotproject! Uiteraard willen we dan weer samenwerken met Olmia Robotics.
 

Jaap Zentveld
Assistent productie manager Donk Industries