Je kan ook kijken bij onderstaande vragen of jouw vraag daar al beantwoord is. Staat je vraag er niet bij of kan je het antwoord op je vraag niet op onze website vinden, kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen

Hardware

Wat is de maximale draagkracht van een cobot?

De draagkracht van een cobot verschilt per merk en type. Dat kan zo licht zijn als 3 kg en zo zwaar als zelfs 35 kg. Cobots zijn over het algemeen beperkt in hun draagkracht, omdat ze moeten kunnen samenwerken met mensen. In de shop kan je een vergelijk maken van de verschillende cobots.

We werken met de collaboratieve robotarmen van Universal Robots, Sawyer, Hanwha, Doosan en Techman. Buiten de Sawyer hebben ze alle meerdere varianten.

De genoemde draagkracht is de payload exclusief de drukkracht van de robotarm. Dat wil zeggen dat de payload van de cobot niet verminderd hoeft te worden met de drukkracht die de robotarm hoeft uit te oefenen. Wel moet je het gewicht van de end-of-arm tool, zoals een gripper, van de draagkracht afhalen.

Wat is de onderhoudsbehoefte van een cobot?

Universal Robots belooft dat hun cobots 35.000 uur kunnen draaien met maximale belasting/snelheid. Het enige dat je moet doen is af en toe de ventilatorfilter van de controller schoonmaken. Mocht onverhoopt een gewricht vervangen moeten worden, dan is dat in 30 minuten te doen. Toch is het aan te bevelen om de hele cobotset eens per jaar te laten nalopen. Er zijn, zeker aan bijv. een gripper slijtagedelen te vinden. Zo’n checkup kan al met ons Basis onderhoudscontract.

Welke omgevingstemperatuur kan de cobot hebben?

Dat is een beetje verschillend per merk. De temperatuursrange waarin de meeste cobots kunnen werken is 0 tot 50 °C. Mocht jouw toepassing een grotere range nodig hebben, dan kan je de robotarm hullen in een beschermingshoes (alleen voor UR cobots voorlopig).

Financieel

Wat kost een cobotset?

Wat een cobotset kost, is natuurlijk afhankelijk van merk en type. Maar ook zeker afhankelijk van wat je hem wil laten doen. Voor elke toepassing zal je minimaal een gripper of ander gereedschap erbij nodig hebben. Je moet denken aan een vanaf prijs van € 22.000.

Hoe snel heb ik de cobot terugverdiend?

Dat is afhankelijk van een aantal zaken: o.a. de toepassing en dus de investering die je gaat doen en jouw kostenbesparing,  wat weer afhankelijk is van je verwachte productieverhoging en/of besparing op (loon)kosten. Met onze ROI calculator kunnen we dit voor je uitrekenen. Dus vul het formulier in en ontvang je antwoord via mail.

Hoe duur is het huren van een cobotset?

Net als bij het kopen van een cobotset is dit afhankelijk van de toepassing waarvoor je hem wilt gebruiken. De robotarm wordt geleverd als een plug & play set, met alle toebehoren geïntegreerd. Voor een simpele configuratie moet je uitgaan van een huurprijs vanaf € 1.950 per maand.

Huren is ideaal als je een cobot vóór aanschaf een tijdje wilt uitproberen of als je flexibel wilt zijn in je productievermogen. Mocht je volledig ontzorgt willen worden, kennen we ook nog de RaaS constructie.

Neem contact met ons op als je meer info wilt over het huren van een cobot.

Software

Zijn programma's op te slaan en hoeveel dan?

Ja, programma’s of de taken die je programmeert, zijn op te slaan en deze zijn altijd oproepbaar. De programma’s kan je op een USB stick opslaan en daardoor kan je in een principe een oneindig aantal bewaren.

Kan ik de cobot na verplaatsen eenzelfde programma laten uitvoeren?

Als je de cobot een taak heb ingeleerd, vervolgens verwijdert hebt van zijn plek (om hem bijvoorbeeld een andere taak, op een andere plek te laten uitvoeren), kan je hem weer plaatsen op zijn eerdere plek en zijn eerdere taak laten uitvoeren. Zijn taken worden namelijk softwarematig opgeslagen. Je hoeft hem niet opnieuw zijn taak te leren. De positie van de cobot moet wel identiek zijn. Je kan de cobot een 3-puntsmeting laten uitvoeren, zodat je kan bevestigen dat hij op de juiste plek staat. Sommige merken cobots hebben Landmarks via een ingebouwde camera, waardoor dit nog makkelijker is.

Hoe snel kan ik de cobot programmeren?

Dat is afhankelijk van het pad dat je de robotarm wilt inleren en hoe vaak je het doet (practise makes perfect – or faster), maar het is al mogelijk in 15 minuten. De intuïtieve, grafische user interface van de meeste cobotmerken maakt het heel makkelijk. Het is zelfs mogelijk de robotarm ‘bij de hand’ te nemen en met hem de beweging te maken, terwijl je deze opneemt.

Natuurlijk moet je handigheid in krijgen in het programmeren van de cobot. Om je daarin op weg te helpen, bieden we trainingen aan.

Of course you need to get used to programming the /trainingcobot. To help you on your way, we offer training.

Hoe communiceert de cobot met andere machines?

Dat kan met de meeste cobots op 4 manieren:

  • Analoge en digitale I/O poorten
  • Ethernet
  • Profinet
  • MOD bus