Home » Over ons » Diensten » Risico analyse

Risico analyse

Risico analyse cobotcel

Als werkgever ben je verplicht een RI&E uit te voeren. Wanneer er een nieuwe machine wordt geplaatst op je productievloer, is een onderdeel van de RI&E het uitvoeren van een risicoanalyse van die machine. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Maar dat hoef je niet alleen te doen.

Als systeem integrator van cobotcellen voeren we vaker risicoanalyses uit. Dat doen we samen met onze opdrachtgever. Zo stellen we samen een document op, waarmee je kan aantonen dat je hart hebt voor de veiligheid van jouw medewerkers. En, niet onbelangrijk, je voldoet aan de vereisten van de RI&E.

Cobots veilig om mee te werken?

Je vraagt je misschien af: cobots zijn toch veilig om mee te werken; waarom dan toch een risicoanalyse?
Het antwoord is: ja, klopt. Cobots op zichzelf zijn veilig. Maar je gebruikt een cobot altijd in een applicatie. Dat betekent dat je er apparatuur op monteert (bijvoorbeeld een gripper of gereedschap) en er omheen plaatst. Dat als geheel is een cobotcel en die hoeft niet veilig of collaboratief te zijn.

Dus om in te schatten of er veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden, bekijken we de gehele cobotcel en scoren de risico’s. Bij onacceptabele risico’s stellen we voor hoe deze verminderd kunnen worden tot acceptabel niveau. Die maatregelen kunnen uitgebreider zijn, zoals het plaatsen van een safetyscanner, maar kunnen ook liggen op het gebied van het instrueren van personeel in het dragen van veiligheidskleding.

Heb je een cobotcel op je productievloer en wil je met ons een risicoanalyse uitvoeren? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt van ons een offerte.