Wat is een cobot?

Een Cobot is een collaboratieve robot. Dit betekent dat deze cobot-robot met mensen kan samenwerken zonder dat hier een hekwerk voor nodig is. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidsstop. Op het moment dat er een onveilige situatie ontstaat, stopt de cobot meteen de werkzaamheden. Dit maakt cobots heel eenvoudig in gebruik. Je kunt een cobot-gripper met je blote handen tegenhouden. De cobot valt dan direct uit.

Wat is het verschil tussen een cobot en een industriële robot?

Industriële robots zijn de grote robots die je misschien kent uit de auto-industrie. Ze kunnen onder andere auto’s in elkaar lassen of spuitverven. Dit soort industriële robots kunnen niet worden verplaatst, want ze staan vast op hun plek. Ook heb je een hekwerk nodig om je werknemers van de krachtige robtotarmen te scheiden en zo de veiligheid te waarborgen.

Cobots zijn kleiner dan industriële robots. Je kunt cobots daarom veel uitgebreider inzetten, in branches van een bakkerij tot logistiek. Ze zijn minder zwaar en er zijn veiligheidsmaatregelen ingebouwd zodat ze naast mensen kunnen staan. Raak je een cobot met je hand aan, dan stopt die zijn werkzaamheden. Zo worden ongelukken op de werkvloer voorkomen.

Omdat cobots kleiner zijn dan de meeste industriële robots, zijn ze ook geschikt voor bedrijven waar niet veel ruimte is. Je kunt een cobot in veel gevallen zelfs aan het plafond monteren.

Doosan H2017 Olmia Robotics

De verschillen op een rij:

Cobot

  • Flexibel inzetbaar;
  • Makkelijk programmeerbaar;
  • Licht in gewicht;
  • Menselijke snelheid;
  • Goedkoper;
  • Compact;
  • Veilig om mee samen te werken.

Industriële robot

  • Vaste plek en taak;
  • Moeilijker programmeerbaar;
  • Zwaar in gewicht;
  • Hoge snelheid;
  • Vergt grotere investering;
  • Neemt minder ruimte in beslag (o.a. door hekwerk);
  • Afgeschermd van mensen.

Hoe voorkom je personeelstekort?

Soms is het moeilijk om voor bepaalde klussen aan personeel te komen. Dan bieden cobots uitkomst. Los je personeelstekort permanent op door een cobot te kopen of huur tijdelijk een cobot om je personeelstekort tussen seizoenen door te overbruggen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van robotisering?

Veel werknemers die al aan geautomatiseerde werkvloeren zijn gewend, worden heel gelukkig van cobots. Voor mensen die zich zorgen maken over de robotisering van de arbeidsmarkt: dat hoeft absoluut niet. In plaats van volledige vervanging van menselijke arbeid, zien we vaker dat cobots en industriële robots worden gebruikt om menselijke capaciteiten aan te vullen. Ook ontstaan er nieuwe banen (niet alleen bij productiebedrijven maar ook op scholen, waar nieuwe vakken over robots worden gegeven) en blijven menselijke vaardigheden – zoals creativiteit, complexe besluitvorming en empathie – altijd waardevol. Die vaardigheden zijn niet te automatiseren.

Wat zijn de voordelen van cobot-robots?

Een cobot is:

  • Makkelijk programmeerbaar: programmeer de route die de robotarm moet afleggen door de arm te pakken en de route op te nemen;
  • Laag in gewicht en makkelijk verplaatsbaar: plaats de cobot op een karretje en gebruik de cobot-robot op meerdere plekken op de werkvloer.
  • Flexibel: zet op je cobot een andere cobot-gripper (grijper) en her-programmeer je cobot. ‘s Ochtends schroeft je cobot appelkistjes in elkaar en ‘s middags legt dezelfde cobot-robot de appels in die kistjes.

Wat zijn de voordelen van cobots voor je personeel?

Werknemers die veel herhalend werk doen, kunnen last krijgen van RSI- of andere klachten en als het gewicht dat moet worden gehanteerd groter is, stijgt ook de fysieke belasting voor je werknemers. Cobots helpen je deze problemen te verkleinen of op te lossen. Een cobot-robot draagt bijvoorbeeld moeiteloos producten van wel tien tot twintig kilogram, steeds weer opnieuw. Hiermee worden werknemers fysiek ontlast. Ook voor jou als werkgever heeft dit een voordeel: je vermindert de hoeveelheid ziekteverzuim.

Je werknemers houden ook een hoop tijd over om zich met andere werkzaamheden bezig te houden. Als een cobot bijvoorbeeld een product in elkaar schroeft, kan de werknemer in de tussentijd de onderdelen van het volgende product alvast klaarleggen. Het resultaat: een beduidend hogere productie. De werknemer hoeft het product niet meer zelf in elkaar te zetten. Wil je meer weten over de voordelen en toepassingen van cobots? Lees dan meer op onze toepassingen-pagina.

Compacte oplossingen

Automatisch
palletiseren

Automatisch
dozen opzetten

Automatisch
machine beladen

De kwaliteit van cobot-grippers

Het werk dat een cobot doet, is altijd hetzelfde. De cobot werkt met evenmatige kracht en doet altijd precies wat jij wilt, omdat je de instellingen zelf programmeert. Dit betekent dat ook de kwaliteit van je cobot-gripper altijd hetzelfde is. Is het voor jou erg belangrijk dat je producten constant volgens dezelfde kwaliteitseisen worden behandeld? Dan is een cobot de beste keuze.

Hoeveel kost een cobot?

Het kost minder om cobots in je productieproces te implementeren dan dat het kost om grote industriële robots te laten plaatsen. Afhankelijk van waarvoor je een cobot-robot inzet en hoeveel uur per dag je de cobot gebruikt, is het mogelijk om de prijs van je cobot-systeem al in 195 dagen terug te verdienen. Wil jij je return on investment precies berekenen? Dat kan!

Op zoek naar een gripper of toeleversysteem? Naast de cobots zelf kan je in de webshop alle toebehoren, accessoires en tools vinden die je aan of rondom een cobot of lichte industriële robot nodig kunt hebben. Ook servicesetjes en upgradekits voor jouw cobot kan je hier vinden.