Home » Cobot

Cobots

Wat is een cobot?

Een cobot is een Collaboratieve Robot. Dat betekent dat deze robot naast en met mensen kan werken, zonder dat hier een hekwerk voor nodig is. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veilgheidslimieten. Cobots kan je zelfs met de hand tegenhouden, de cobot zal dan blokkeren.

Doosan H2017 Olmia Robotics

Verschil cobot – industriële robot

Ter vergelijking: industriële robots zijn de grote robots die je bijvoorbeeld kent uit de auto-industrie. Dat zijn de grote robots, die auto’s in elkaar lassen of spuitverven. Dit soort robots staan vastgeklonken op hun plek en hebben hekwerken nodig om werknemers af te schermen tegen de grote en zware robotarmen die dit werk doen.

Voordelen van werken met cobots

Cobots zijn vaak kleiner en daardoor ook inzetbaar in de hele maakindustrie, niet alleen de automotive. Ze zijn minder zwaar en hebben veiligheidsmaatregelen ingebouwd om naast mensen te staan. Dit betekent dat er niet alleen een veiligheidsstop op de cobot zit, maar dat je de arm kunt tegenhouden met je eigen hand.
Omdat ze kleiner zijn dan de meeste industriële robots, is het een compacte oplossing. Dat betekent dat ze ook geschikt zijn voor werkvloeren waar niet veel ruimte is. Je kunt veel cobots bijvoorbeeld zelfs aan het plafond monteren.

Compacte oplossingen

Palletbooster Olmia Robotics

Automatisch
palletiseren

Boxbooster Olmia Robotics

Automatisch
dozen opzetten

Robobooster Olmia Robotics

Automatisch
machine beladen

Snelle terugverdientijd van een cobot

De prijs van het implementeren van een cobot ligt lager dan die van grote industriële robots doordat er geen afscherming geplaatst hoeft te worden. Afhankelijk van waarvoor je hem inzet en hoe lang per dag, is het mogelijk de cobot al in 195 dagen terug te verdienen. Zou je iets preciezer willen weten wat je ROI is, dan kan je hier een ROI calculator vinden.

Consistentie in kwaliteit

Het werk dat een cobot doet, is altijd hetzelfde. De cobot werkt met altijd dezelfde kracht en dezelfde route die je bij hem in programmeert. Dat betekent dat ook de kwaliteit altijd hetzelfde is. Dus als consistentie in de productie voor je van belang is, dan is de cobot een goede keuze.

Flexibel werken met een cobot
Een ander voordeel van de cobot is zijn flexibiliteit. Zo is de cobot:

 • Makkelijk programmeerbaar. Je kunt de route die de robotarm moet afleggen programmeren door de arm te pakken en de route op te nemen.
 • Laag in gewicht, waardoor hij makkelijk verplaatsbaar is. Je kan de cobot op een karretje plaatsen, waardoor je hem op meerdere plekken op de werkvloer kunt gebruiken.
 • Zet er een andere gripper (grijper) op, her-programmeer hem en hij kan een andere toepassing krijgen. Zo kan je een cobot, die bijv. ‘s ochtends de appelkistjes in elkaar schroefde, ‘s middags de appels in de kistjes laten leggen.

Effect op personeel en werk

Werknemers die veel repeterend werk doen kunnen last krijgen van RSI of andere klachten. De cobot is hierop gemaakt. Wanneer het gewicht dat gehanteerd moet worden groter is, stijgt ook de fysieke belasting voor de werknemer. De cobot kan producten repeterend hanteren tot 10-20 kg. Hiermee worden werknemers fysiek ontlast en dring je ziekteverzuim terug.

“Loze” tijd van werknemers kan opgelost worden. Als bijvoorbeeld de belading van een CNC machine door een werknemer wordt gedaan, heeft de werknemer nu vaak even niets omhanden. Een cobot kan de CNC machine beladen, waardoor de werknemer vrij is om ander werk op te pakken, zoals inspectie of nabewerking.

Werk kan efficiënter worden door de inzet met behulp van een cobot. Als bijvoorbeeld tijdens assemblage een product geschroefd moet worden, kan de cobot dit overnemen. Hierdoor kan de werknemer tijdens de schroeftijd van de cobot het volgende product in elkaar zetten om geschroefd te worden. Het resultaat is een beduidend hogere productie, dan wanneer de werknemer niet alleen het product in elkaar zet, maar ook het schroefwerk doet. Op de pagina Toepassingen vind je nog meer voorbeelden wat een cobot kan doen.

Soms is het moeilijk om voor bepaald werk aan werknemers te komen. Ook dan kan een cobot een oplossing zijn. Het tekort aan werknemers kan je permanent oplossen, maar ook tijdelijk. Dan huur je een cobot.

Veel werknemers die al werken op werkvloeren waar veel geautomatiseerd is, zijn er heel gelukkig mee. Voor mensen die zich zorgen maken over de robotisering van de arbeidsmarkt, schreven we een artikel: Robotisering van de arbeidsmarkt.

Cobot

 • Flexibel inzetbaar
 • Makkelijk programmeerbaar
 • Licht in gewicht
 • Menselijke snelheid
 • Goedkoper
 • Compact
 • Veilig om mee samen te werken

Industriële robot

 • Vaste plek & taak
 • Moeilijker programmeerbaar
 • Zwaar in gewicht
 • Hoge snelheid
 • Vergt grotere investering
 • Grotere voetafdruk (o.a. door hekwerk)
 • Afgeschermd van mensen