Palletbooster bij Verstegen

We hebben aan Verstegen Spices & Sauces B.V. twee Palletboosters mogen leveren! De gripper is zo ontworpen dat hij meerdere verpakkingen tegelijk pakt en vervolgens een nieuw tussenlegvel op de pallet plaatst. Door de multipick kunnen we tot wel 100 potjes per minuut palletiseren.

Naast de Palletboosters hebben we ook de loopbanden en scanbunker geleverd. Met de scanbunker worden de verpakkingen gescand op barcode en aanwezigheid van het product. Hierdoor kan de lijn zonder personeel worden gebruikt.

    Klant:            Verstegen

    Locatie:         Rotterdam

 Branche:       Food & Beverage

 Producten:   Palletbooster

‘’Als Olmia Robotics zegt dat ze het kunnen, dan heb ik er vertrouwen in dat het goed komt!’’

Interview met Senyo Curiel (Projectmanager Operationele Zaken bij Verstegen)

Wat waren voor jullie de grootste redenen om te gaan automatiseren?
Door Corona werden werknemers schaars en vaker ziek. De continuïteit kwam hierdoor al snel in gevaar. Toen zijn we gaan kijken hoe en waar we personeel konden besparen. Een cobot kwam toen al snel bovenaan ons lijstje te staan.

Waarom hebben jullie gekozen voor een cobot en niet voor een robot?
Een cobot heeft een kleine footprint en heeft minder beveiliging zoals een hekwerk nodig. We hebben nog wel rode lijnen rondom de cobot en maken gebruik van een safety scanner. Zo gaat de cobot langzamer draaien als je te dicht in de buurt komt.

Hoe reageerde het personeel op de automatisering?
Wisselend. Ik ben wel eens aangesproken door een werknemer die vroeg of zijn werk werd afgepakt. Er zijn nog zat plekken waar we personeel op een andere manier kunnen inzetten. Maar meestal zien ze het voordeel er wel van in, omdat er veel meer rust is door de continuïteit.

Hebben jullie veel hinder gehad tijdens de implementatie van het systeem?
De productielijn heeft natuurlijk even stilgestaan, maar dit hebben we goed afgestemd, zodat de stilstand zo kort mogelijk duurde. Eerst hebben we de nieuwe band geplaatst, waardoor er met de hand nog gepalletiseerd kon worden en jullie aan de installatie van de Palletboosters konden werken. Hierdoor is het dus eigenlijk prima verlopen.

Waren er achteraf dingen die nog beter hadden gekund?
Het loopt goed en draait fulltime. In het begin hebben we natuurlijk wel een paar kleine dingetjes gehad, zoals het finetunen van de software. Maar dit werd snel en goed opgepakt. Ik hoor er nu eigenlijk weinig tot niks meer over, dus dan is het goed!

Wat levert de Palletbooster nu voor jullie op?
Sowieso bespaart het één man die stond te palletiseren. Deze kunnen we nu ergens anders inzetten. Ook kan de operator zich nu concentreren op wat hij moet doen, zonder dat hij steeds wordt afgeleid.

Een stuk zekerheid is natuurlijk ook erg belangrijk. We weten nu gewoon dat de verpakkingen altijd op dezelfde manier worden gestapeld. Wel ziet een mens meer, zoals dat er bijvoorbeeld een potje ontbreekt of leeg is. Om deze reden is er een scanbunker geleverd, zodat we hier niet tegenaan lopen. Op deze manier hebben we nu een heel zeker proces.

Als iemand naar je ervaringen met ons zou vragen, wat zou je hem of haar dan vertellen?
Ik ben een keer gebeld door een koffieleverancier die vroeg naar onze ervaring. Ik heb aangegeven dat als Olmia Robotics zegt dat ze het kunnen, ze het ook echt waarmaken. Zo waren er een aantal andere partijen die aangaven dat ze door de doosjes in vele maten en gewichten niks voor ons konden betekenen. Jullie waren eigenlijk de enigen die zeiden dat dit met een custom gripper geen probleem hoeft te zijn. Uiteindelijk hebben jullie die belofte ook echt waargemaakt!

steyn

Meer informatie over de mogelijkheden van automatisering in jouw bedrijf?

Wij denken graag met je mee.

verstegen-kruid-477x264-wittepeper.png