Palletbooster bij Boermarke

Boermarke, je zult ze vast wel kennen. Het Twentse bedrijf dat zich kenmerkt door de heerlijke roomijs, vla, yoghurt, mousse, pap, kwark en fruitproducten.

Als je zo groot bent moet je eigenlijk wel automatiseren, daarom hebben wij onze Palletbooster bij hun in het proces mogen implementeren. De Palletbooster in combinatie met de Universal Robots UR10e op lift is de ideale samenstelling voor deze applicatie. De custom gripper maakt het mogelijk om verschillende hoeveelheden verpakkingen te kunnen pakken.

Naast de Palletbooster hebben we ook de aanvoerbanden en plano houder geleverd. Hierdoor kan de lijn volledig zonder personeel worden gebruikt.

    Klant:            Boermarke

   Locatie:         Enschede

 Branche:       Voedingsmiddelen

 Producten:   Palletbooster

Wat was de voornaamste reden om te gaan automatiseren?
Het betreft hier een continu proces met weinig wisselingen van formaat en patronen met een relatieve lage capaciteit, om hier dus een operator aan te zetten is relatief duur t.o.v. een cobot. Daarnaast maakt de cobot geen fouten en stapelt de pallet altijd netjes en correct op. Dus combinatie van arbeidskosten en nette stapeling.

Waarom zijn jullie gaan automatiseren met een cobot en niet met bijvoorbeeld een industriële robot?
Op deze plek met relatief lichte verpakking leek ons hier de cobot zeer geschikt, ook i.v.m. de ruimte en het ontbreken van afscherming, daarnaast overwegen we meer cobots in te zetten, met deze eerste relatief simpele oplossing kunnen we mooi ervaring opdoen. Het grote pluspunt vind ik zelf wel de zeer eenvoudige bediening van de cobot, er kan praktisch niets fout gaan en de basis, opstart en programma keuze is eenvoudig te leren door nieuwe medewerkers.

Hoe reageert het personeel op de automatisering? Zijn ze bijvoorbeeld bang dat zij hun baan verliezen of andere taken gaan krijgen?
Totaal niet, vragen juist om meer oplossingen want zien zelf ook dat bepaalde dingen efficiënter kunnen.

Hebben jullie veel hinder gehad aan de automatisering door cobots? Zijn jullie bijvoorbeeld dicht geweest of moeten de productielijnen helemaal anders?
Sterker nog, de installatie heeft plaats gevonden onder het produceren, doordat het aan het einde van de lijn staat konden de dozen voor de installatie er handmatig worden afgepakt en bij een test lieten we ze doorgaan naar de cobot.

Wat zouden jullie in de toekomst misschien nog willen automatiseren met cobots?
Nog diverse toepassing voor end of line palletiseren en eventueel opzetten/inpakken van dozen.

Wat levert het jullie nu op?
In eerste instantie een stukje arbeidsbesparing maar het belangrijkste is denk ik de ervaring met cobot om zo ook goed te kunnen bepalen waar we ze nog meer kunnen inzetten.