Home » Branches » Voedingsindustrie

Voedingsindustrie

Cobots in de AgriFood sector

Cobots worden ontdekt door de voedingsindustrie, waar ze nu al een brede verscheidenheid aan taken uitvoeren. Van het planten van stekjes in kassen, tot het sorteren en verpakken van groenten en fruit.

E-commerce; boodschappen doen vanuit huis zijn ontwikkelingen die ook van invloed zijn op de voedingsindustrie. De vraag naar kleinere en frequentere bestellingen zorgen voor de behoefte flexibel te zijn. Cobots zijn makkelijk om te zetten naar een andere taak of een ander product. Hiermee kan je inspelen op deze vraag vanuit de markt.

Collaboratieve robots werken met en naast mensen

Cobots zijn gemaakt om werknemers te ondersteunen bij het uitvoeren van repetitieve taken. Omdat er meestal geen aanpassingen gemaakt hoeven te worden op de werkvloer, zijn ze snel inzetbaar. Daarom zijn cobots ook ideaal om een tekort aan werknemers of piekmomenten op te vangen.

Een ander voordeel van het werken met cobots is dat er geen risico van besmetting is bij het omgaan met voedingsmiddelen, wanneer hygiënische, steriele omstandigheden vereist zijn. Daarnaast kunnen cobots werken in omgevingen waar werknemers minder prettig werken, zoals in koelcellen of ruimten waar gewerkt wordt met MAP (Modified Atmosphere Packaging). Cobots kunnen werken in omgevingstemperaturen tussen 0 en 50 graden Celsius.

Heb je strenge eisen voor jouw productieomgeving, dan kan een cobot aangepast worden door de behuizing van RVS of met overdruk te maken. Cobots kunnen verder worden voorzien van verschillende hoezen, waardoor ze in applicaties en ruimten kunnen werken met nog strengere hygiënische eisen.

Repetitieve handelingen worden door mensen op de ‘automatische piloot’ uitgevoerd. Toch komt bij mensenwerk een hogere foutmarge kijken. Cobots voeren altijd dezelfde routine uit, waardoor er een consequente kwaliteit gegarandeerd is. Dit vermindert weer verspilling.

Cobots, EoAT’s en visionsystemen in de voedselverwerkende industrie
Vaak wordt een cobot in de AgriFood ondersteund door een 2D of 3D visionsysteem. Bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak uniform van grootte en vorm, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn met een robotgripper: het product kan op een voorspelbare wijze aangeboden worden aan de cobot. Geautomatiseerde voedselverwerkende machines produceren echter vaak producten die willekeurig zijn georiënteerd en verdeeld. Dus zeker wanneer er gesorteerd moet worden of wanneer producten niet gestructureerd aangeboden worden aan de cobot, is een visionsysteem onmisbaar. Zo’n visionsysteem geeft de cobot ogen en stuurt de robotarm naar de juiste positie om een product op te pakken.

Visionsystemen worden ook gebruikt voor het lezen van barcodes of QR codes, waarna de cobot sorteert of een kwaliteitscontrole uitvoert. De software houdt bij wat ze doen, waardoor je een precies inzicht in je productiviteit hebt. Ideaal voor het nagaan van stappen en traceerbaarheid in de productlijn.

End of Arm Tools voor ​​​​​​​cobots

Er is een ruime keus in grippers of EoAT (End of Arm Tools) voor cobots. Het ene product is het andere niet: rond, vierkant, verschillend gewicht, zacht of hard materiaal. De juiste gripper voor jouw product uitkiezen kan een uitdaging zijn. We zoeken de juiste gripper voor je uit en testen deze met jouw product. Mocht het nodig zijn, maken we grippervingers op maat. Dit kan nodig zijn wanneer de vorm van jouw product dit voorschrijft of wanneer er eisen zijn m.b.t. het materiaal waar jouw product mee in aanraking mag komen. Grippers worden steeds slimmer, zo zijn ze bijvoorbeeld in staat hoeveelheden precies af te meten.

Het je een automatiseringsvraag voor jouw productielijn? Onze productiescan geeft je antwoord.