Home » Branches » Verpakkingsindustrie

Verpakkingsindustrie

Cobots in de Verpakkingsindustrie

In zo ongeveer elke industrie heb je te maken met het verpakken en klaar maken voor verzending van producten. Als bijvoorbeeld co-packer is het zelfs je corebusiness. Of het nu verkoopverpakkingen (primaire verpakkingen), verzamelverpakkingen (secundaire) of verzendverpakkingen (tertiaire) zijn, verpakkingsrobots verlagen arbeids- en veiligheidskosten en verhogen de doorvoer. Daarnaast verminderen ze schade aan producten. Hun precieze bewegingen voorkomen beschadigingen of besmetting van voedingsmiddelen of farmaceutische producten. Je wil toch dat jouw producten netjes bij je klant aankomen?

Robots of cobots voor verpakken?

In de snelle productieomgevingen van vandaag vragen pick- en verpakkingsactiviteiten veel van medewerkers, zoals ononderbroken snelheid, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en behendigheid, soms nog gecombineerd met inspecteren en sorteren. Verpakkingsrobots zijn er al een hele tijd, maar werken afgescheiden van mensen. Cobots werken naast en met medewerkers, maar wel zonder pauzes, ziektes of vakanties. Ze ondersteunen medewerkers in hun taken door de saaie en fysiek belastende, repeterende taken over te nemen. Als het nodig is, werken ze in omstandigheden die voor mensen niet fijn zijn (te koud, te warm, teveel dampen of stof). Cobots kunnen een oplossing zijn voor personeelstekorten. Niet alleen vaste krachten, maar ook op uitzendbasis of als Robots as a Service.

Cobots zijn een compacte oplossing, omdat ze zonder hekwerken in ruimten met mensen kunnen werken. De meeste cobots kunnen zelfs aan het plafonds gemonteerd worden. Hoe ruimtebesparend is dat?

Cobots zijn heel flexibel inzetbaar. Door hun lichte gewicht en het ontbreken van hekwerken, kunnen ze eenvoudig op een andere plek ingezet worden, met een andere taak wanneer dat nodig is. De routines die ze uitvoeren zijn makkelijk (her)programmeerbaar en op te slaan op een USB stick. Zo kan je inspelen op de high mix vraag in jouw branche of tijdens piekseizoenen met een 24/7 verpakkings- en palletiseerhulp. Dat maakt dat cobots een snellere terugverdientijd hebben zonder de kosten voor programmeren, instellen en speciale werkcellen bij traditionele robots.

Voorbeelden van cobotapplicaties in de verpakkingsbranche
Allerlei taken aan een transportband
Barcodes scannen (in combinatie met een visionsysteem) en naar aanleiding daarvan sorteren
Dozen opzetten en vullen
Kwaliteitscontroles uitvoeren
Palletiseren van dozen, emmers, kratten of zakken
Dus cobots worden in de verpakkingsindustrie ingezet om naast werknemers producten uit dozen te pakken, op en van transportbanden te plaatsen, dozen in te pakken en te palletiseren. En die pallets kunnen dan weer binnen een magazijn vervoerd worden door Autonomous Mobile Robots (AMR’s) die voldoende draagkracht hebben. Voor oplossingen binnen de verpakkingsindustrie hebben we altijd speciale aandacht voor de juiste gripper: liefst multi-inzetbaar. Dozen grijpen we meestal met een vacuümgripper, maar losse producten veelal met een multi-purpose elektrische gripper.

Personeelstekort

Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven collaboratieve robots gebruiken. Met minder handen dan nodig, is het moeilijk antwoord te geven aan de vraag naar flexibele productie, snelle levertijden te garanderen en snel op te schalen.