Home » Branches » Metaalsector

Metaalsector

Cobots in de metaalsector

Cobots worden gebruikt in de metaalsector om allerlei repetitieve handelingen te automatiseren. Ook cobots kunnen lasrobots zijn, automatisch beladen van CNC-machines, maar ook slijpen, afbramen of polijsten van eindproducten.

Voordelen cobots in metaalsector

Een voordeel van cobots is dat ze niet, in tegenstelling tot traditionele industriële robots, vastgeklonken en met hekwerken afgescheiden van mensen werken. Omsteltijd naar een ander product of zelfs een andere taak is snel en relatief makkelijk te doen. De software is intuïtief via een tablet of zelfs telefoon te bedienen. Er is geen kennis van code nodig.

En geen hekwerken betekent niet alleen een minder grote investering, maar ook een kleinere voetafdruk van de cobotcel op je productievloer.

Wat kunnen cobots in de Metaalsector?

Met de komst van de OnRobot Sander is schuren, polijsten of waxen van hout, metaal of kunststoffen helemaal makkelijk geworden. Deze volledige schuurkit kan zelfs uitgebreid worden met een wisselaar voor de schuurbladen. In combinatie met een F/T sensor volgt hij onregelmatige oppervlakken. Ideaal voor bijvoorbeeld houtbewerkingsbedrijven of garages: nooit geen lamme armen meer!

Het gebruiken van de juiste kracht in afbramen is van groot belang om tot een perfect eindproduct te komen. De cobot werkt altijd met dezelfde kracht en precisie. Hierdoor is het eindresultaat van een consistente kwaliteit.

De cobot kan vlakke en zelfs gebogen en ongelijke vlakken afbramen. De krachtregeling van de robotarm kan geprogrammeerd worden met de juiste kracht voor de producten die je produceert. Hij biedt een flexibele oplossing, doordat hij automatisch zijn positie zal aanpassen om de gewenste kracht te bereiken. Om dat helemaal perfect te krijgen kan een force/torque sensor toegevoegd worden. Deze kan met grotere precisie dezelfde hoeveelheid druk (N) leveren.

Zo nodig kan de configuratie van de robotarm worden uitgebreid met een camera, sensor of ander gereedschap voor bijvoorbeeld afbramen met CO2.

Robotlassen of solderen

Een cobot kan allerlei typen lassen op zich nemen, zoals TIG, MIG, Spot, Arc, Ultrasound en Plasma. Maar ook solderen en kunststoflassen is natuurlijk mogelijk. De toepassing van de cobot wordt bepaald door de End-of-Arm tool die je eraan monteert.

Gereduceerde productie-downtime, verhoogde nauwkeurigheid en minder verspild materiaal behoren tot de vele voordelen van het inzetten van een lascobot.

Een cobot kan flexibiliteit, efficiëntie en vrijheid aan jouw lasprocessen toevoegen. Verplaats de cobot naar de plek waar je de lasrobot nodig hebt. Wanneer de taak is afgerond, kan je hem eventueel opnieuw programmeren en hem een andere taak geven binnen in jouw productie.