Home » Branches » Metaalsector

Metaalsector

Cobots in de metaalsector

Robots worden al jaren gebruikt in de metaalsector. Het begon met lasrobots, daarna kwamen de handlingrobots die machines beladen. Sinds een paar jaar worden ook cobots ingezet in de metaalindustrie.

Markten versnellen, waardoor de vraag naar flexibel produceren groter wordt. Producenten moeten, als ze aan de vraag willen beantwoorden, in staat zijn high mix, low volume in een snelle time to market kunnen leveren. Productie overzee is door tragere levertijden vaak geen optie en controle op (consistente) kwaliteit blijft een aandachtspunt.

Cobots worden gebruikt in de metaalsector om allerlei repetitieve handelingen te automatiseren. Ook cobots kunnen lasrobots zijn, automatisch beladen van CNC-machines, maar ook slijpen, afbramen of polijsten van eindproducten.

Voordelen cobots in metaalsector

Een voordeel van cobots is dat ze niet, in tegenstelling tot traditionele industriële robots, vastgeklonken en met hekwerken afgescheiden van mensen werken. Omsteltijd naar een ander product of zelfs een andere taak is snel en relatief makkelijk te doen. De software is intuïtief via een tablet of zelfs telefoon te bedienen. Er is geen kennis van code nodig.

En geen hekwerken betekent niet alleen een minder grote investering, maar ook een kleinere voetafdruk van de cobotcel op je productievloer.

Ook in de metaalsector is er een tekort aan (technisch) personeel. Dus waarom zou je geen cobot inzetten om je personeel in te kunnen zetten voor werk met meer toegevoegde waarde? Het beladen van die bewerkingsmachine is saai, weinig eer aan te behalen en potentieel gevaarlijk. Een cobot, in combinatie met een buffersysteem als onze Robobooster4000, belaadt zo’n machine 24/7, zonder ziek te worden, pauzes of vakantie.

Een tekort aan personeel, je productie verhogen of een consistente kwaliteit willen leveren aan jouw eigen klanten, wat de reden ook is om te cobotiseren, je vindt hier voorbeelden uit de praktijk. Mocht je een idee hebben dat er een of meerdere taken op jouw productievloer te cobotiseren zijn, neem contact met ons. We kijken graag met je mee en stellen een plan op.

Meer inspiratie nodig?