Home » Branches » Logistiek

Logistiek

Robotisering met cobots in de logistieke sector

Magazijn-robots (cobots) worden ingezet om producten – zowel de producten die binnenkomen als de producten die het magazijn weer verlaten – te hanteren. Hierdoor kun je bijna alle herhalende taken binnen je bedrijf automatiseren. Op deze pagina leggen we uit hoe dat werkt.

Hoe maak je je supply chain zo efficiënt mogelijk?

Cobots en AMR’s nemen bepaalde herhalende (deel)taken van je werknemers over. Deze repetitieve taken zijn vaak fysiek belastend of zelfs gevaarlijk. Cobots bieden een effectieve manier om automatisering en robotisering in de logistieke sector toe te passen en de gewenste efficiëntie binnen je bedrijf te bereiken.

Of het nu gaat om het automatiseren van handelingen binnen een distributiecentrum of een fulfilment-centrum voor fast-moving consumer goods (FMCG), cobots dragen bij aan een verhoogde productiviteit. Denk hierbij ook aan logistieke handelingen, zoals het bevoorraden van werkstations tijdens de assemblage van eindproducten.

Wat het uiteindelijke doel van jouw magazijn ook mag zijn, er zijn voldoende redenen om (los van productiviteitvergroting) magazijn-robots en cobots in de logistiek te integreren. Denk aan:

 • Personeelstekorten verminderen;
 • Pieken in de productie opvangen;
 • Fysieke belasting van werknemers verlagen;
 • Reistijd van orderpickers verkorten;
 • Consistente (hoge) kwaliteit leveren;
 • Traceren van goederen verbeteren.

Wil je weten hoe de robotisering van je logistieke bedrijf er in de praktijk uitziet? Bezoek dan ons ruime experience center.

Hoe automtiseer je order picken?

Elk magazijn heeft zijn eigen manier van werken. Voorbeelden van werkwijzen die in een magazijn worden toegepast zijn bijvoorbeeld order voor order picken, wavepicken en batchpicken (ook bekend als multi-order picking). Welke strategie er ook binnen jouw bedrijf wordt toegepast, er zijn altijd mogelijkheden tot automatisering. Verkort bijvoorbeeld de reistijd van je magazijnwerkers door AMR’s de producten te laten vervoeren. Met een combinatie van AMR’s en het cobot-met-vision-systeem heb je zelfs een volledig geautomatiseerde orderpicker, zonder dat je een aanpassing hoeft te doen aan je huidige magazijnopstelling.

Wat zijn AMR’s?

AMR’s (Autonome Mobiele Robots) vormen een specifiek type cobot en dienen daarnaast als zelfrijdende voertuigen. AMR’s creëren kaarten van de omgeving waarin ze zich verplaatsen door gebruik te maken van camera’s en sensoren. Deze vorm van navigeren kun je vergelijken met dat van een robotstofzuiger. Hierdoor is het – in tegenstelling tot AGV’s (Automated Guided Vehicles) – niet nodig om magnetische stroken in de vloer te plaatsen. De camera’s en sensoren geven een AMR voldoende zicht op de omgeving, zodat hij onvoorziene obstakels kan ontwijken. Daarom kunnen AMR’s rijden in dezelfde ruimte waar mensen werken. Deze fijne eigenschap maakt het ook makkelijk ze per direct op te pakken en op een andere locatie in te zetten.

De MiR250 (met een draagvermogen van 250 kg) kan door smalle gangpaden van slechts 90cm rijden. Aanpassingen in de opstelling van je magazijn zijn daardoor in de meeste gevallen niet nodig.

Maar er zijn natuurlijk meer werkzaamheden die je in je magazijn of logistiek centrum kunt robotiseren. Denk aan:

 • Het autonoom verplaatsen van rolcontainers of hele pallets door AMR’s;
 • Pick & Place aan lopende banden;
 • Inpakken van dozen en kratten;
 • Controleren en uitsorteren van de collo bij batchpicken;
 • Etiketteren en dozen opzetten;
 • Sorteren van producten en pakketten;
 • Palletiseren van dozen, kratten, emmers en zakken.

Robotisering in de logistiek: de toepassingen van cobots

Cobots maken gebruik van een grafische user interface op een tablet of telefoon. Dit maakt deze magazijn-robots uitermate gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen robotprogrammeur in te huren om je cobots in te stellen voor de taak die ze uitvoeren. Dat maakt een cobot ook nog eens heel flexibel: je kunt een cobot makkelijk zelf een andere plek of taak geven.

Het verschil met traditionele magazijn-robots is duidelijk: die staan vastgeklonken op de vloer. Cobots staan dat niet. Een ander verschil is dat traditionele magazijn-robots voor de veiligheid gescheiden van je werknemers moeten werken. Cobots kunnen met de hand worden tegengehouden en stoppen dan direct hun werkzaamheden, waardoor ze veilig in dezelfde ruimte als je medewerkers kunnen staan.

Cobots zijn heel nauwkeurig en worden niet moe of ziek. Dus: minder ongevallen, fouten, beschadigde inventaris of verkeerde bestellingen die naar klanten gaan.

Cobots en AMR’s zijn modulair te implementeren, waardoor je snel kunt opschalen wanneer dat nodig is.