Home » Branches » Logistiek

Logistiek

Cobots in de Logistiek

Cobots in de Logistiek worden ingezet om producten, die binnen komen en het magazijn weer verlaten, te hanteren. De hoeveelheid repetitieve taken die worden uitgevoerd zijn bijna allemaal te automatiseren.

Maak je supply chain zo efficiënt mogelijk

Cobots en AMR’s  zijn gemaakt om met en naast werknemers hun taken uit te voeren. Ze nemen (deel)taken van mensen over die repetitief en daardoor vaak fysiek belastend of zelfs gevaarlijk zijn. Ze zijn een goede manier om te automatiseren en de efficiëntie die je zoekt te bereiken. Of het nu gaat om het automatiseren van handelingen in een Distributiecentrum of Fulfilment center voor FMCG, cobots vergroten je productiviteit. En vergeet niet de logistieke handelingen voor het bevoorraden van werkcellen, bijvoorbeeld bij het assembleren van eindproducten. Wat het doel van jouw magazijn ook is, er zijn redenen genoeg om te robotiseren in de logistiek, buiten het vergroten van productiviteit:

 • Personeelstekorten,
 • Opvangen van pieken in productie,
 • De wens fysieke belasting van werknemers te verlagen,
 • Verkorten van reistijd van orderpickers,
 • Leveren van consistente kwaliteit,
 • Het beter tracken van goederen.

Nummer 1 om efficiënter te werken

Elk magazijn heeft zijn eigen manier van werken. Omdat het zo ontstaan is, vanwege het type product of frequentie en grootte van bestellingen. Welke orderpick strategie je ook gebruikt in je magazijn:

 • Pick and pack to cart
 • Order voor order picken (Discrete picken)
 • Wavepicken
 • Batchpicken (Multi-Order picking)
 • Zone picking
 • Clusterpicken

Er zijn altijd mogelijkheden deze vormen van orderpicken te automatiseren. Verkort de reistijd van je magazijnwerkers door AMR’s de picks te laten vervoeren. Met een combinatie van AMR en cobot met visionsysteem heb je zelfs een volledig geautomatiseerde orderpicker, zonder een aanpassing te hoeven doen aan je huidige magazijnopstelling.

Autonomous Mobile Robots

Autonomous Mobile Robots zijn een speciale vorm van een cobot (met een cobot bedoelen we een robotarm) en zijn zelfrijdende wagens. AMR’s maken kaarten (maps) aan van de ruimte waarin ze rijden door middel van camera’s en sensoren. In tegenstelling tot een AGV (Automated Guided Vehicle) hoeven er dus geen magnetische strips in je vloer gemaakt te worden. De MiR250 (met een draagvermogen van 250 kg) kan ook door smalle gangpaden rijden (90cm). Aanpassingen in de opstelling van je magazijn zijn daardoor waarschijnlijk ook niet nodig. Dus je hebt geen grote investering nodig om het interne goederentransport te automatiseren. De camera’s en sensoren geven de AMR voldoende zicht op zijn omgeving, zodat hij onvoorziene obstakels kan ontwijken. Daarom kunnen ze rijden in dezelfde ruimte waar mensen werken of waar vorkheftrucks rijden. Deze fijne eigenschap maakt het ook makkelijk ze per direct op te pakken en op een andere locatie in te zetten.

 • Maar er zijn meer activiteiten in jouw magazijn die in aanmerking komen om te automatiseren. Denk aan:
 • Het autonoom verplaatsen van rolcontainers of hele pallets door Autonomous Mobile Robots (AMR),
 • Pick & Place aan lopende banden,
 • Inpakken van dozen en kratten,
 • Controleren en uitsorteren van de collo bij batchpicken,
 • Etiketteren en dozen opzetten ,
 • Sorteren van producten en pakketten,
 • Palletiseren van dozen, kratten, emmers en zakken,

Logistieke cobottoepassingen

Die laatste toepassingen maken gebruik van robotarmen, cobots. Cobots maken gebruik van een grafische userinterface op een tablet of telefoon. Dat maakt ze uitermate gebruiksvriendelijk te programmeren. Een robotprogrammeur die je voor veel geld moet inhuren of opleiden is niet nodig.

Dat maakt een cobot ook heel flexibel: je kan de cobot in relatief korte tijd omschakelen naar een ander product of zelfs op een andere plek een andere taak geven. Het verschil met traditionele industriële robots is duidelijk: die staan vastgeklonken op de vloer. Een ander verschil is dat traditionele robots afgescheiden van mensen moeten werken. Dat betekent dat ze in een andere ruimte staan of met hekwerken afgescheiden van mensen werken. Cobots zijn in kracht en snelheid beperkt en kunnen met de hand tegengehouden worden. Daardoor kunnen ze meestal, na een risicoanalyse, zonder extra veiligheidsmaatregelen naast werknemers hun taken uitvoeren. En geen hekwerken plaatsen houdt ook een minder grote investering in.

Cobots zijn heel nauwkeurig en worden niet moe of ziek en niet afgeleid. Dus: minder ongevallen, fouten, beschadigde inventaris of producten en verkeerde bestellingen die naar klanten gaan.

Cobots en AMR’s zijn modulair te implementeren, waardoor je snel kunt opschalen wanneer dat nodig is. Binnen de logistiek zijn er vaak wisselingen in de activiteiten, bijvoorbeeld met seizoensinvloeden, daarom is het ook mogelijk cobotsets naar behoefte te huren.

E-commerce: beantwoordt aan de verwachting

De impact van de 24-uurseconomie, de verwachting van same day delivery legt een druk op de logistieke sector. Jour klanten verwachten snelle, accurate leveringen en gaan naar een concurrent als je ze teleurstelt. Verhoog je klanttevredenheid met het inzetten van cobots en AMR’s in je magazijn omdat zij ervoor zorgen dat je orderverwerking snel en accuraat gebeurt.