Home » Branches » Kunststoffen

Kunststofindustrie

Cobots in de Kunststofindustrie

Het automatiseren van taken in je spuitgieterij levert je winst op in productiviteit, kwaliteit, besparingen op arbeid en flexibiliteit van je productlevenscyclus. En dat zijn de grote voordelen. Minder afval en uitval komen daar ook nog bij. Dat is zeker van belang als je werkt met CRFP producten, waar de materiaalkosten extreem hoog zijn. Als je grondstofkosten kunt besparen, profiteer je ook in de totale productiekosten. ”

In de kunststofindustrie is er veel concurrentie vanuit het buitenland, maar door te automatiseren kan je kosten laag houden en daarnaast hoge kwaliteit en korte levertijden bieden. Er komt steeds meer vraag naar high mix, low volume producten. Daar kan je nu makkelijk antwoord op geven. Dat geeft de mogelijkheid om concurrerend te blijven of tot reshoring van productie.

Automatiseren van taken rondom de productie van kunststof en CRFP producten kan heel goed met lichtgewicht en flexibele cobots.

Cobots zijn robotarmen met 6 of 7 gewrichten en ingebouwde veiligheidsmaatregelen. Vandaar de naam collaboratieve robots: ze kunnen samenwerken met mensen. Als gevolg daarvan kunnen cobots geïmplementeerd worden zonder hekwerken of andere afschermingsmaatregelen. En daardoor is de footprint en investering van een cobot kleiner dan van een traditionele industriële robot. Een cobot is op meerdere manieren ruimtebesparend: je kan hem bijvoorbeeld aan het plafond monteren als er naast de spuitgietmachine geen plek is.

Nu de levenscycli van producten korter worden en het wisselen van onderdelen steeds vaker plaatsvindt, is flexibele automatisering een voordeel. Snel omschakelen naar een ander product of zelfs een andere taak is sneller en makkelijker met een cobot, dan met een traditionele robot. De software van een cobot is gemaakt om bediend te worden door de mensen die ermee werken. Je hebt dus geen duurbetaalde robotprogrammeur nodig. Met een training van een dag zijn jouw mensen hier zelf toe in staat.

Cobottoepassingen in de kunststofindustrie

In spuitgieterijen is de meest voor de hand liggende taak het ontladen van de spuitgietmachine. Zeker wanneer je een ingewikkeld onderdeel hebt, kan je het niet rechtstreeks uit de mal werpen. Vanwege de vorm of ruimtebeperkingen heb je de cobot met voldoende assen nodig om het onderdeel te draaien en uit de mal te manoeuvreren. Het voordeel hiervan is dat je de robot twee taken kan laten uitvoeren. Je laat het niet alleen een onderdeel van de mal halen, maar terwijl de cobot wacht tot de spuitgietmachine opent, kan de cobot extra werk uitvoeren. Dat verhoogt de productiviteit.

Maar is veel meer mogelijk. Je kan de cobot inzetten als takkenpikker, het verwisselen van matrijsdelen of voor de nabehandeling van je producten, zoals trimmen, schoonblazen en coaten.

Ook verder in je productielijn komen cobots van pas: je producten inspecteren en sorteren met de combinatie van een visionsysteem. Wat denk je van assemblagetaken van je producten. Cobots kunnen boren, schroeven, lijmen & kitten, lassen, polijsten. Alle handelingen die repetitief zijn kan je automatiseren met cobots. De enige restrictie is gewicht. Omdat cobots in snelheid en kracht beperkt zijn, kunnen ze alleen producten hanteren tot ca. 15 kg.

Maar we zijn er nog niet. Ook voor end-of-line taken zijn cobots heel geschikt. Cobots helpen bij het verpakken van je producten door dozen op te zetten, dozen in te pakken en te palletiseren.