Home » Branches » Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Cobots in de gezondheidszorg

Handen tekort aan het bed, dat is een veel gehoord probleem. Ziekenhuis logistiek neemt tijd in beslag van verplegend personeel en dat kan anders.

Ziekenhuis robots zijn er al wel, maar dat zijn bijvoorbeeld specialistische operatierobots zoals de Da Vinci robot of sociale robots. Maar er zijn voldoende repetitieve taken in zorginstellingen, die geautomatiseerd kunnen worden met cobots en AMR’s (Autonomous Mobile Robots).

Cobots zijn robotarmen die met en naast mensen kunnen werken. Ze zijn in kracht en snelheid beperkt en kunnen daarom met de hand gestopt worden in hun routine. Omdat ze zijn gemaakt om met mensen te werken, hebben fabrikanten er ook voor gezorgd dat ze te bedienen zijn door de mensen die ermee werken. Dat hebben ze gedaan door de bediening aan te bieden via een grafische interface. Je hebt dus geen wekenlange cursus of duur betaalde robotprogrammeur nodig om ze een taak aan te leren.

AMR’s zijn zelfsturende, platte wagentjes. Ze leren de ruimte waarin ze rondrijden zelf door camera’s en sensoren. Die zorgen er ook voor dat ze obstakels uit de weg gaan en een andere route pakken naar hun eindpunt, wanneer dat nodig is. AMR’s communiceren o.a. via wifi wat ze in staat stelt deuren te openen en liften op te roepen. Ze vervoeren zo goederen door een heel gebouw. Met verschillende soorten opbouwconstructies kunnen ze een verscheidenheid aan goederen vervoeren: bijvoorbeeld maaltijden, incl. ophalen van gebruikte dienbladen, medicijnen, tests, maar ook het ophalen van de was of schoon linnen.

Cobots in ziekenhuis laboratorium

Een voorbeeld:

Twee UR5-cobots optimaliseren de verwerking en sortering van bloedmonsters voor analyse in het Universitair Ziekenhuis Kopenhagen in Gentofte. De applicatie stelt het laboratorium in staat om meer dan 90% van de resultaten binnen 1 uur te produceren, ondanks een toename van 20% in monsters die voor analyse binnenkomen.

Cobots en AMR’s nemen taken van verzorgend personeel over, zodat zij hun handen vrij hebben voor interactie met patiënten of werkzaamheden met meer toegevoegde waarde.

Er zijn verschillende taken te automatiseren die binnen zorginstellingen worden uitgevoerd. Sterilisatie is bijvoorbeeld van vitaal belang voor apparaten en medische instrumenten. Een cobot voorkomt besmetting. Daarom kunnen deze instrumenten  beter gehanteerd worden door cobots dan door mensen. Denk bijvoorbeeld aan ontladen van een sterilisatiemachine of autoclaaf en het verpakken daarna van de instrumenten.

Een ander voorbeeld is het sorteren, klaarzetten en verpakken van medicatie. De kans op menselijke fouten wordt sterk verminderd, omdat cobots altijd dezelfde routine uitvoeren zonder moe of afgeleid te raken.

Onze cobots voeren geen operaties uit, maar ze kunnen wel assisteren! Zo wordt een cobot van Universal Robots gebruikt om een chirurg te assisteren tijdens de operatie. Hoe? Door een microscoop, gemonteerd aan de cobot, het beeld doorstuurt naar een monitor, waardoor de chirurg zich niet in bochten hoeft te wringen.

Heb je zelf een idee dat in jouw zorginstelling geautomatiseerd kan worden? Neem contact op, dan testen we het uit (en vullen dit lijstje aan).