Home » Branches » Electronica

Elektronica

Cobots in de Elektronica industrie

De productie van elektronica omvat veel assemblagewerk en productverplaatsingen. Zelfs in elektronicabedrijven die al sterk geautomatiseerd zijn, worden er vaak nog steeds processen handmatig uitgevoerd.

Cobotiseringsmogelijkheden Elektronica

Bijvoorbeeld het plaatsen en monteren van PCB’s. Voor een cobot is een printplaat oppakken een simpele ‘Pick’. Het plaatsen kan wat uitdagender zijn, omdat dit vaak onder een hoek moet gebeuren en met specifieke kracht in de omkasting geklikt moet worden. Toch zijn ook hier oplossingen voor: Force/Torque sensoren. Sommige cobots hebben dit ingebouwd, maar anders zijn er zeer nauwkeurige losse sensoren te monteren aan de robotarm. Zo kan de cobot nooit een PCB beschadigen.

In combinatie met een visionsysteem, is het mogelijk het inspectieproces te cobotiseren. Een PCB heeft heel veel condensatoren en elektronische componenten. Het visionsysteem controleert of alle componenten op de juiste plek aanwezig zijn en de cobot sorteert vervolgens op ‘pass’ of ‘fail’.

Hetzelfde geldt voor het In-circuit testen van PCB’s. Het gaat om een Pick & Place, maar met een aanvulling. Door een connectie te maken met de testapparatuur is de volgende stap voor de cobot, na het testen, het plaatsen van de PCB in de ‘fail’ of ‘pass’ container.

Lijmen of kitten van omkastingen is een ander voorbeeld wat cobots in de elektronica branche kunnen uitvoeren. Cobots:

vergeten geen sporen te leggen (minder uitval),
gebruiken altijd precies genoeg lijm of kit (minder afval)
leveren betere, consistente kwaliteit en
werken zonder pauzes of vakanties (hogere productie).
Een ander onderdeel van het assemblageproces kan het in elkaar schroeven van producten zijn. Een cobot kan, in combinatie met een schroefunit en schroeftoevoer, met altijd dezelfde ingestelde kracht continue schroeven. Ook in de avonduren en het weekend.

Tussendoor worden er vaak veel onderdelen verplaatst. Ook dit valt te cobotiseren, maar dan met Autonomous Mobile Robots (AMR’s). Ze maken zelf een plattegrond van de ruimte waarin ze rondrijden en kunnen onvoorziene obstakels ontwijken. Met een vracht op de rug verplaatsen ze voorraden of onderdelen volledig zelfstandig.

En aan het einde van een productie- of assemblagelijn, volgt altijd het End-of-Line packaging van de eindproducten. Met een cobot kunnen dozen worden opgezet, ingepakt en gepalletiseerd: klaar voor vertrek naar de klant.

Waarom een cobot?

Ze zijn compact genoeg om in (al volgebouwde) assemblagelijnen met kleine tussenruimten gezet te worden, zeker omdat ze niet van werknemers afgescheiden hoeven te worden. Ze kunnen zelfs aan het plafond gemonteerd worden, waardoor ze niet in de weg staan op je productievloer.

Ze kunnen bediend worden door mensen die ernaast werken, zonder een weken durende training (1 dag is voldoende).

Ze kunnen je productie slimmer, preciezer, sneller en kostenefficiënter maken.

Ze kunnen ingezet worden op verschillende productielijnen, op verschillende tijdstippen. Omdat cobots flexibel zijn, is de omsteltijd naar een ander product of zelfs een andere taak of plek kort. Dus heel geschikt voor een agile manier van werken en voor batchproductie.

Door het ontbreken van de noodzaak een dure programmeur in te huren of hekwerken te plaatsen (zoals bij delta’s bijvoorbeeld), is de investering ook bereikbaar voor een kleinere onderneming. De ROI op een cobotset kan al 1 jaar zijn. Een preciezere schatting kunnen we maken als je onze ROI calculator invult.

Voorzorgsmaatregelen ESD

De meeste cobots zijn ESD veilig. Maar je hebt niet alleen te maken met de robotarm zelf, ook met de gripper en grippervingers moet je rekening houden. De materialen voor de grippervingers zijn meestal staal, die van de grippervingers kunststof. Je kan het ophopen van statische elektriciteit voorkomen door het aarden en met het gebruik van dissipatief materiaal voor de vingertoppen met een gecontroleerd weerstandspad naar de aarde.
Voor specifieke wensen maken we maatwerkvingers en vingertoppen.