Home » Branches » Automotive

Automotive

Cobots in de Automotive

De cobots rukken op binnen de Automotive industrie. Niet alleen in de fabrieken waar de industriële robots zo ongeveer uitgevonden zijn, maar ook bij de toeleveranciers van de Automotive.

Begin jaren ’60 van de vorige eeuw begon General Motors met industriële robots en dat zijn de robots waar we nog steeds aan denken: de grote, zware robotarmen die auto’s in elkaar lassen of in kleur spuiten.

Veranderingen binnen de Automotive

Sinds de jaren ’60 is de automobielindustrie veranderd: technologische veranderingen en veranderingen in de markt vragen ook om een verandering in produceren. De markt vraagt om ‘super-personalisatie’ (kleinere series), meer nieuwe functies in auto’s en dus meer onderdelen. Meer maatwerk vraagt om flexibiliteit: in productieprocessen en in de fysieke aanpassingen op de productievloer. Om concurrerend te blijven is er een behoefte aan hogere productie, om aan veiligheidseisen te voldoen, behoefte aan consistente kwaliteit en nauwkeurigheid.

Tegelijkertijd is menselijke arbeid kostbaarder en onvoorspelbaarder geworden. Krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing en een tekort aan mensen in technische functies helpen daar niet bij, net als aangescherpte Arboregels. Er wordt nog veel handwerk uitgevoerd binnen de Automotive, wat fysiek belastend is door gewicht of continue herhaling.

Cobotisering is de oplossing

In tegenstelling tot de industriële robot, die vastgeklonken en afgeschermd van mensen één enkele taak uitvoert, kan je een cobotcel toevoegen aan een productieproces zonder je fabrieksvloer aan te passen. Cobots hebben geen hekwerken nodig en zijn daardoor een veel compactere oplossing.

Cobots zijn zo makkelijk te bedienen dat dit door werknemers die ermee of ernaast werken, kan gebeuren. Dat, in combinatie met hun lichte gewicht maakt ze flexibel. Gestandaardiseerde productieprocessen beginnen plaats te maken voor het ideale productieproces van nu: assemblage en productie flexibel inrichten door het modulair en mobiel te maken..

Handmatig werk vervangen, aanvullen of ondersteunen met cobots resulteert in een vermindering van inactieve tijd van werknemers, verhoogt productie en consistentie in kwaliteit. Werknemers kunnen hun potentieel vollediger benutten doordat ze ontlast worden van dull, dirty en dangerous taken. Neem een voorbeeld aan andere bedrijven in de Automotive zoals:

Ford
Audi
Bajaj Auto Ltd (motoren)
Yokohama (banden)
Nissan
BMW
Continental Automotive (auto-onderdelen)

en cobotiseer jouw productielijnen.