Home » Branches » Assemblage

Assemblage

Cobots in assemblage

Bij assemblagetaken worden al gereedschappen gebruikt, zoals handmontagegereedschappen, maar ook meetinstrumenten en scanapparatuur. Daar komt de cobot nu bij.

Een cobot is heel geschikt om je werknemers te ondersteunen in hun assemblagetaken. Wat we bedoelen met assemblagetaken zijn alle taken die te maken hebben met het in elkaar zetten van producten of onderdelen daarvan. Als je op applicatieniveau kijkt, dan hebben we het over bijvoorbeeld schroeven, lijmen, maar vooral over allerlei soorten Pick & Place taken. En daarvoor zijn cobots specifiek geschikt.

Cobots om mee samen te werken

Omdat de cobot gemaakt is om met werknemers samen te werken, verhoogt dit soort ondersteuning door de cobot de productiviteit van jouw werknemer. Niet alleen verhoogt het de productiviteit, een ander voordeel is dat vaak saaie, repetitieve taken – en dus ook taken die RSI klachten kunnen opleveren – door de cobot kunnen worden uitgevoerd. De werknemer krijgt met de cobot een Employee Supporting System (ESS) dat hem ondersteunt in het uitvoeren van zijn werk.

In jouw productieproces zal, net als bij andere producenten in de maakindustrie, veel aandacht zijn voor de kwaliteit van je producten. Hoe houd je controle over kwaliteit? Door consistentie, nauwkeurigheid en traceerbaarheid. Laat de cobot daar nu net in uitblinken! Cobots voeren altijd dezelfde routine uit en hebben een herhaalnauwkeurigheid van minimaal 0,1mm. Dat is nauwkeuriger dan de menselijke hand (die is 3mm).

Voor een collaboratieve robotarm die assemblagetaken uitvoert is meestal een tafelmodel cobot voldoende. Deze hebben al een draagkracht van 3 tot 5kg. Dat zijn compacte cobots met een snelle terugverdientijd. Als je wilt weten hoe snel, vul dan ons ROI formulier in, dan maken we een inschatting voor je.

Cobots implementeren

Omstandigheden waar we over moeten nadenken, voordat je aan de slag kunt met een cobot, zijn de onderdelen die de cobot gaat hanteren: welke gripper en/of eventueel maatwerk vingertoppen zijn nodig om jouw producten stabiel te hanteren. Daarnaast is het van belang om jouw productieproces te bekijken, zodat we weten hoe de producten aangeleverd en afgevoerd worden in het assemblageproces. Als de producten gestructureerd aangeboden worden (de cobot kan worden verteld waar hij het product moet oppakken), dan is het makkelijker. Is dit niet het geval, dan gaan we werken met een visionsysteem. Als integrator van cobots hebben we ervaring in het implementeren van cobotsets in allerlei soorten productieomgevingen. Vraag een productiescan aan, dan kijken we met je mee waar je winst kan behalen met het inzetten van cobots.