Palletbooster bij AkzoNobel

Voor AkzoNobel in Ammerzode hebben we een Palletbooster mogen leveren. Deze booster is om het helemaal af te maken in AkzoNobel blauw gepoedercoat.

De booster wordt bij AkzoNobel flexibel bij verschillende lijnen ingezet. Hiervoor hebben wij operators getraind om de verschillende patronen te kunnen maken.

    Klant:            AkzoNobel

   Locatie:        Nederland

 Branche:       Verf en chemische producten

 Producten:   Palletbooster

Interview met Willem Boere (Engineering & Maintenance manager)

Wat was de voornaamste reden om te gaan automatiseren?
Het aanbod van mensen wordt steeds kleiner. Er is schaarste aan personeel. Zelfs arbeidsmigranten zijn lastig te verkrijgen. Daarnaast worden de personeelskosten steeds hoger. Kosten die niet in een kostprijs te verdisconteren zijn. Dan ga je kijken naar andere oplossingen voor werkzaamheden.

Waarom zijn jullie gaan automatiseren met een cobot en niet met bijvoorbeeld een industriële robot?
Een industriële robot heeft een enorme footprint vanwege veiligheidshekwerken. Bij een cobot heeft men deze voorzieningen niet nodig. Gezien het gewicht van de dozen en de snelheid van de lijn zou een industriële robot overkill zijn. Een cobot volstaat daar prima.

Hoe reageren medewerkers op de automatisering? Zijn ze bijvoorbeeld bang dat zij hun baan verliezen of andere taken gaan krijgen?
Mensen zijn vooral bang om hun baan te verliezen door het introduceren van een cobot op de werkvloer. Men ziet het niet als mogelijkheid om zich op te werken door het programmeren van de cobot te leren.
Na wat ervaring met de cobot opgedaan te hebben ziet men wel het voordeel ervan.
Het toepassen van een cobot zal bij ons geen banen kosten. De mensen zullen op andere werkplekken worden ingezet.

Wat zouden jullie in de toekomst misschien nog willen automatiseren met cobots?
We hebben een drietal producten die veel arbeid vragen om deze samen te stellen, in te pakken en op een pallet te stapelen: Het eerste is een product waarbij twee producten in een blisterverpakking moeten worden gelegd met een kartonnen handleiding/productspecificaties. Het tweede betreft een tweecomponentenproduct dat in een verzameldoosje gaat en daarna in een omdoos gestapeld moeten worden.
Het derde een tweecomponentenproduct waaraan een blik, een tube verharder, spatel en handleiding moeten worden toegevoegd. Het geheel wordt afgedekt met een dop. Drie totaal verschillende producten die in één werkcel met cobots verwerkt moeten kunnen worden. Hiervoor zijn we met Olmia bezig om een maatwerk werkcel te ontwikkelen. Zo’n werkcel bespaart drie man op de inpakafdeling.

Hebben jullie veel hinder gehad aan de automatisering door cobots? Zijn jullie bijvoorbeeld dicht geweest of moesten de productielijnen helemaal anders?
De cobot is een verplaatsbare unit welke op diverse productielijnen wordt ingezet. Bij het ombouwen naar een ander product wordt de cobot geplaatst en wordt het juiste stapelpatroon ingesteld. Op deze wijze maken we optimaal gebruik van de cobot.

Hoe verliep het hele traject, hadden jullie dingen anders verwacht?
De palletbooster was snel geregeld, alleen het programmeren gaf behoorlijk wat problemen. Zoveel zelfs dat overwogen is de cobot retour afzender te sturen. Uiteindelijk is het probleem verholpen en kan een engineer bij Alabastine de cobot zonder probleem programmeren.

Wat levert het jullie nu op?
Het stapelen van dozen gebeurt nu met behulp van een cobot waardoor 1 FTE wordt uitgespaard. Daarnaast hoeft men de doosjes niet meer na te tellen om te checken of er voldoende op de pallet staan. Doordat dit automatisch gaat, weet men dat het gewenste aantal op de pallet is geplaatst. Dit scheelt weer tijd met natellen en mogelijk corrigeren.

steyn

Meer informatie over automatisering in jouw bedrijf?

Wij denken graag met je mee.